Czyszczenie grilla - sprawdzone metody

Letnie dni stają się coraz cieplejsze i zachęcają do grillowania z rodziną i przyjaciółmi. Aby grillowanie było przyjemnym doświadczeniem, warto przygotować się do niego nieco wcześniej. Oprócz zakupów należy pamiętać, że czyszczenie grilla jest ważne dla smaku i zdrowia przygotowywanych potraw.

Spis treści

  • Czyszczenie grilla - sprawdzone metody
  • Jak czyścić grill ekologicznie?
  • Dlaczego czyszczenie grilla jest ważne?

Czyszczenie grilla - sprawdzone metody

Przed przystąpieniem do czyszczenia grilla należy odłączyć go od źródła zasilania, jeśli jest to grill elektryczny lub gazowy.

Po każdym grillowaniu wykonaj następujące kroki:

  • Usunąć popiół i pozostałości brykietu
  • Umyj grill wewnątrz i na zewnątrz.
  • Oczyść ruszty z resztek żywności, tłuszczu i innych zanieczyszczeń.
  • Wysuszyć grill, aby zapobiec rdzewieniu.

Czyścimy grill za pomocą płynu do naczyń i wilgotnej gąbki. W sklepach można kupić specjalne produkty do zmiękczania zabrudzeń. Można użyć środków do czyszczenia piekarników lub ściereczek nasączonych odpowiednim roztworem czyszczącym. Żeliwnego grilla NIE należy myć w zmywarce.

Nie musisz być ekspertem, aby wyczyścić grill. Grill można myć samą wodą, gdy jest jeszcze ciepły. Ciepło i ciśnienie wody usunie brud z powierzchni. Następnie wytrzyj grill ręcznikiem papierowym. Chroń grill przed deszczem, aby zapobiec rdzewieniu.

Podczas grillowania najlepiej używać aluminiowych tacek, aby uniknąć zabrudzeń. Tłuszcz wyciekający z jedzenia nie przedostanie się do żaru, dzięki czemu nie dojdzie do uwolnienia toksycznych związków. Ciepło będzie następnie osadzać grillowane jedzenie wraz z toksycznymi związkami. Tacki można wyrzucić po każdym grillowaniu, a ruszty nie wymagają czyszczenia.

Jak czyścić grill w sposób przyjazny dla środowiska?

Umyj ruszty wodą z octem. To świetny sposób na zastąpienie komercyjnych środków czyszczących czymś bardziej przyjaznym dla środowiska. Ocet usuwa uporczywe zabrudzenia. Dobrym pomysłem po każdym myciu octem jest "przypalenie" grilla przed umieszczeniem na nim jedzenia, aby usunąć zapach octu.

Możemy zrobić pastę z sody oczyszczonej. Niewielką ilość sody oczyszczonej i wody należy połączyć w pastę. Dodaj sok z cytryny do pasty, aby uzyskać przyjemny zapach. Nałóż pastę na kratki i pozostaw na chwilę. Brud stanie się bardziej miękki i łatwiejszy do usunięcia. Ten domowy środek jest niedrogi i przyjazny dla środowiska.

Połóż ruszty na folii aluminiowej i posyp je solą. Następnie umieść je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Czas "pieczenia" zależy od tego, jak szybko sól zacznie brązowieć. Gdy to nastąpi, zabrudzenia można łatwo usunąć za pomocą drucianej szczotki.

Dlaczego czyszczenie grilla jest ważne?

Czyszczenie grilla może być żmudnym i niechętnym zadaniem, ale ważne jest, aby robić to regularnie. Czyszczenie grilla wpływa na jakość spożywanego przez nas jedzenia. Oprócz resztek jedzenia, które pozostają na grillu, może gromadzić się duża liczba bakterii. Podgrzewanie potraw na brudnym grillu jest niehigieniczne. Wytopiony tłuszcz, który pozostaje po ponownym podgrzaniu jedzenia, również zaczyna wydzielać dym. Jedzenie pieczone na nieczystym grillu ma gorzki smak i może nas zatruć. Bóle brzucha i niestrawność mogą być sygnałem, że nasz grill wymaga czyszczenia. Częste gotowanie na brudnym grillu może powodować zmiany miażdżycowe w naszym organizmie.

Czyszczenie grilla sprawi, że grillowanie będzie przyjemniejsze. Czysty ruszt nie tylko lepiej wygląda, ale również poprawia jakość potraw. Czyszczenie grilla będzie tym łatwiejsze i przyjemniejsze, im częściej będziemy to robić. Będziemy również przygotowani na każdą okazję. Dobrze utrzymany grill będzie służył przez długi czas. Dzięki czyszczeniu grilla możemy przygotowywać zdrowsze potrawy.